YALOVA’DA BOTANİK VE KUŞ GÖZLEMİ
Yalova’da gezi Etkinliğimizi bir haber sitesi için kaleme aldım, yazım aşağıda;
TEMA Kartal İlçe Sorumluluğu ve İstanbul Doğa Gözlemcileri hafta sonu Atatürk’ün safiye kenti olarak anılan Yalova’yı ziyaret ederek, botanik ve kuş gözlemi yaptı.
HERSEK LAGÜNÜ’NDE KUŞ GÖZLEMİ
Yeni yapılan Osmangazi Köprüsü’nün arkasında yer alan Hersek Lagünü’nde TEMA gönüllerine İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Av ve Yaban Hayatı Bölümü’nden Ornitolog (Kuşbilimci) Ergün Bacak alan ve kuşlar hakkında bilgilendirmesinden sonra rehberliğinde kuş gözlemi yapıldı. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü Yalova Şube Müdürlüğü personelinin eşlik ettiği gözlemde günün en çok ilgi çeken kuşları pembe renkleri ile flamingolar (312 adet) oldu. Mavi rengiyle en sevilen kuşlardan olan yalıçapkını ise lagünde balık avlayarak gözlemcilere şov yaptı. Dünya ölçeğinde koruma altında olan nadir ördek türlerinden dik kuyrukları alanda görmek ise herkesi oldukça heyecanlandırdı. Diğer gözlenen kuşlar (ördek ve su kuşları vb.); kara kızılbacak, kervan çulluğu, kızılbacak, gümüş yağmurcun, kılıçgaga, kaşıkçı, çayır incirkuşu, küçük akbalıkçıl, büyük akbalıkçıl, sakarmeke, gri balıkçıl, dikkuyruk, tarlakuşu, kaşıkgaga, çamurcun, incegagalı martı, yeşilbaş, gümüş martı, yeşilbaş, , bahri, küçük karabatak, karabatak, karabaş martı, fiyu, elmabaş patka, tepeli patka, küçük batağan türleri oldu. 1.derece Doğal Sit Alanı ve 2.derece Arkeoljik Sit Alanı olan lagün Türkiye’de bu küçüklükte olup en çok kuş türü görülen sulakalan olma özelliğini taşıyor.
TÜRKİYE GEOFİT MERKEZİ
Ardından Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde bulunan Türkiye Geofit Merkezi ziyaret edildi. Merkezde TEMA Gönüllerini Yalova T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü Yalova Şube Müdürü Nevzat Alğan ve ekibi karşıladı. Geofiti Merkezi’nin kurucusu Uzman Erdal Kaya seraları ve bitki sergileme binasını gezdirerek geofit bitkiler hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin farklı yerlerinden çiğdem, nergis, siklamen türlerini ve kış ayları dışında tek açan tür kardelen olan peşmen kardeleni sergi alanında görüldü. Ülkemizde bulunan yedi yüzden fazla geofit (soğanlı, yumru, yumru köklü, rizomlu) bitkinin tamamı merkezde bulunmakta olup açma dönemlerinde seralardan alınarak sergi binasında hafta içi günlerde halkın ziyaretine sunulmaktadır.
SUDÜŞEN ŞELALESİ
Sudüşen Şelalesi’ne giden yoldaki orman denizlerinde sonbahar renklerinin güzelliği ile büyülenen TEMA gönüllüleri ağaç çeşitliliği karşında ve şelalenin ihtişamlı akışından oldukça etkilendi.
YÜRÜYEN KÖŞK
Gün Yürüyen Köşk’te bitirildi. Atamızın ağaç ve doğa sevgisi anılarak güzel gün batımı ve etkileyici çınar ağacından zor ayrılındı. Atatürk yatıyla gelirken gördüğü etkileyici çınar ağacının yanına bir köşk yapılmasını istemiş bu köşkte yerli yabancı bir çok devlet adamını ağırlamış. Çınar ağacı doğu dalı köşkün çatısını etkilemeye başlandığında Atatürk ağacın budanmasına karşı çıkmış, İstanbul Belediyesi’ni görevlendirerek köşkün kaydırılmasını rica etmiş. Köşk temeli tren raylarıyla 4.80 cm kaydırılmış ve bugunkü adını almış.